Diferenta dintre aparatele de aer conditionat ON-OF si INVERTER


 

Compresorul echipamentelor de aer conditionat tip ON/OFF functioneaza cu o viteza constanta. Atunci cand compresorul porneste (ON) si apoi se opreste (OFF), temperatura creste si scade semnificativ.


Principala caracteristica a aparatelor de aer conditionat tip inverter, este ca acestea isi schimba viteza de rotatie a compresorului pentru a veni in intampinarea cerintelor de temperatura care se doresc in spatiile unde sunt instalate.

In modul de racire sau incalzire, imediat ce unitatea porneste, compresorul functioneaza la capacitate maxima, astfel in cat sa se ajunga repede la o temperatura confortabila. In acest moment, viteza de rotatie a compresorului se diminueaza, atingand rata de rotatie optima pentru punctul de temperatura setat.ECHIPAMENTELE DE AER CONDITIONAT inverter mentine temperatura constanta in camera, cu oscilatii practic insesizabile, asigurand astfel un confort sporit, un consum redus de energie electrica si un mod de functionare silentios.

 

   Luand ca exemplu functionarea in regim de racire, cand temperatura din   interior este mai mica decat temperatura setata, compresorul tip DC   Inverter se opreste. Cand temperatura din interior este mai mare decat   temperatura setata, compresorul tip DC Inverter isi reia functionarea.   Prin urmare, diferenta mare dintre temperatura din interior si   temperatura setata duce la o viteza maxima de rotatie a compresorului,   iar cand temperatura din interior este apropiata de valoarea celei   setate, viteza de rotatie a compresorului scade.

 

     Echipamentele de aer conditionat tip ON/OFF, avand o metoda  diferita de reglare a temperaturii, prin pornirea si oprirea frecventa a  compresorului, duc la un consum crescut de energie electrica.                       Echipamentele de aer conditionat  Inverter au o capacitate crescuta de  racire/incalzire a temperaturii din camera prin faptul ca isi adapteaza  viteza de rotatie a compresorului, realizand, in acelasi timp, o  inbunatatire a confortului. Aparatele DC Inverter reusesc sa mentina o temperatura  constanta in camera prin faptul ca evita pornirile si opririle dese ale  compresorului ceea ce duce la un consum redus de energie electrica.

 

     Cand temperatura exterioara scade sub 0°C, capacitatea de  functionare a echipamentelor tip  ON/OFF se reduce semnificativ, functia de incalzire  avand un  randament foarte scazut. Prin comparatie, echipamentele tip  Inverter isi mentin parametrii de functionare in conditii de temperaturi exterioare scazute, avand o  eficienta de incalzire satisfacatoare chiar si la -15°C -20.

 

    Echipamentele  tip ON/OFF opresc functionarea compresorului de fiecare data cand este  nevoie pentru a realiza protectia contra fluctuatiilor de tensiune electrica, spre deosebire de echipamentele tip  Inverter, care isi  incetinesc viteza de rotatie a compresorului, realizand protectia fara  sa fie nevoie de oprire.